Jag har alltid varit intresserad av inredning och heminredningens möjligheter, men det var först när vi bestämde oss för att göra om köket som jag insåg vad det verkligen innebär att ta sig an ett renoveringsprojekt. Att välja färger och material är en sak, men att få det att fungera i praktiken är en helt annan.
När vi stod inför beslutet att renovera med entreprenad Stockholm började vi, som många andra, med att titta på inspirationsbilder, planritningar och olika lösningar. Det såg enkelt ut – några nya skåp, kanske nya vitvaror, och så en snygg bänkskiva. Men ganska snart blev det tydligt att det fanns många tekniska och praktiska moment som inte gick att lösa på egen hand. Bara att förstå hur elen skulle dras på ett säkert sätt, utan att påverka resten av huset, krävde mer än ett snabbt sök på nätet.
Vi tog kontakt med en elektriker som också hade kontakter inom grundläggning Stockholm och det blev snabbt tydligt hur många detaljer som vi själva inte ens tänkt på. Samma sak upprepade sig när rörmokaren kom för att gå igenom vatten- och avloppslösningarna. Det var många faktorer att ta hänsyn till, som lutning på rör, placering av diskho, och möjligheten att dölja installationerna utan att kompromissa med funktion eller utseende. I efterhand är jag tacksam för att vi inte försökte göra det själva. Det hade inte bara varit ineffektivt – det hade kunnat bli riktigt kostsamt.
Vi märkte också hur mycket finishen betyder. När snickarna satte igång med montering av skåp och lister, såg vi direkt skillnaden mellan deras arbete och det vi själva kanske hade klarat av. Allt satt rakt, dörrarna öppnades utan att ta i något annat, och avsluten var snygga och prydliga. Hela rummet fick en annan känsla – inte bara för att det var nytt, utan för att det var utfört med precision.
Det här blev ännu tydligare när vi gick vidare till badrummet. Att arbeta med fuktspärrar och kakel kräver mer än tålamod och ögonmått. Här var det också krav på certifieringar och kontroller som vi aldrig hade kunnat ordna själva. Hantverkarna hade erfarenheten, men också kännedom om regelverken. Det kändes tryggt att veta att allt gjordes korrekt, både för vår skull och för framtiden om vi någon gång skulle sälja huset.
Det estetiska resultatet var förstås viktigt för oss – vi ville att det skulle kännas hemtrevligt och harmoniskt även på taket (därav att vi anlitade takläggare Skåne) – men det fanns också många funktionella krav som bara en professionell hantverkare kunde ta hänsyn till. Hur ljuset föll, hur rummet användes under olika tider på dygnet, hur ljud spreds mellan väggarna. Allt detta togs med i planeringen utan att vi ens behövde be om det. De visste vad som fungerade och vad som inte gjorde det.
Efter den här erfarenheten har jag fått en helt ny respekt för hantverkaryrket. Det handlar inte bara om att kunna snickra, borra eller kakla. Det handlar om att förstå helheten – att se hur ett utrymme kan förbättras både visuellt och praktiskt. Att kunna förutse problem innan de uppstår. Att kunna ta ansvar för att det man bygger håller över tid.
Jag vet att det finns många som gärna provar själva, och det kan säkert fungera för mindre saker. Men när det gäller helhetslösningar och större ingrepp, så är det värt att ta in personer som gör detta varje dag. Inte bara för att det går snabbare och blir enklare för en själv, utan för att resultatet blir mer genomtänkt. Och hållbart.
I dag är vårt hem både vackrare och mer funktionellt än det var innan. Alla detaljer fungerar tillsammans (till och med vårt nya solcellsbatteri Stockholm), inget känns provisoriskt eller tillfälligt. Det känns genomarbetat. Det hade inte varit möjligt utan de yrkeskunniga personer vi tog hjälp av. De gjorde inte bara det vi bad om – de såg till att varje del av renoveringen bidrog till ett bättre hem. Och det är något vi uppskattar varje dag.