Har man startat ett företag som är en mekanisk verkstad av något slag så är det bra att man är förberedd och har verktyg samt maskiner så man klarar som flesta uppdragen. Det finns en hel uppsjö av verktyg och maskiner som är bra att ha och andra som är kul att ha, det är ibland en konst att veta vad som är onödigt eller ej då många verktyg kan ha flertalet användningsområden.

Beroende på vad för slags företag man har så kanske man inte behöver samtliga verktyg och maskiner som nämns här men trots allt så vet man aldrig vad för kunder som kontaktar en.

Skruvstäd är en vanlig syn i alla verkstäder, dom finns i olika storlekar och utförande men detta är en detalj som man verkligen inte vill hoppa över.
Man använder det till att hålla saker så att du kan arbeta med båda dina händer, det kan vara allt ifrån att hålla saker som ska borras eller bockas.
Vissa skruvstäd har man möjligheten att ändra backarna på så man kan spänna fast saker utan att skrapa eller skada dom.

Det finns insatser som möjliggör fastsättande av runda objekt eller axlar.
Ett bra skruvstäd kan man använda till mycket och det är en perfekt extra hand när man ska bearbeta ett stycke eller gods.
Har man en skruv eller bult som rostat fast så kan man med fördel spänna fast detta i ett skruvstäd så att man kan ta i och lossa bulten från muttern.

Ett företag är inte bara något man startar hur som helst utan man först kontrollerar vilka behov och underlag som finns. Man behöver göra en marknadsundersökning och ta reda på om det kommer att finnas underlag så man kan få företaget att gå runt.

Låsringtång är ett sånt verktyg som man använder sällan men när man väl behöver det så är det mycket användbart. Denna tång finns i två varianter där en är för utanpåliggande låsringar och en annan för invändiga.
Tången som är till utvändiga låsringar öppnar sig när man trycker ihop den.
Båda varianter har små piggar som passar i dom små hålen i låsringarna.

Ett företag har alltid utgifter och dom flesta kan man dra momsen på så att inköpen blir mer förmånligare än för privatpersoner. Alla inkomster måste man betala moms på oavsett.

Det räcker inte med en blocknyckel, man måste skaffa sig en hel sats med dessa så att man kan utföra dom flesta arbetena, vissa storlekar kan man behöva två av och det är inte fel att köpa två eller fler av dessa satser eftersom vissa storlekar har en benägenhet att försvinna jämt.
10 mm blocknyckel är nog den storleken som alltid är borta när man behöver den.

Att bygga något från grunden själv ger en tillfredsställelse som ingen annan. Från början ser man det ta form och när resultatet är klart så blir man nöjd.

En motorsvets är riktigt bra att ha om man behöver svetsa saker utomhus och inte är i närheten av ett kraftigare eluttag. Det finns både bensindrivna och dieseldrivna motorsvetsar i varierande storlekar. Man svetsar med elektroder på dessa även kallat för pinnsvets i folkmun.

Att svetsa är inte något för alla och som kräver en hel del övning och materialkunskaper.  Det finns många olika typer av svetsning och den vanligaste är enligt dom flesta att svetsa med elektroder.  Annan populär metod att svetsa är att använda migsvets, denna metoden använder sig av en rulle tunn elektrod som matas ut genom munstycket samtidigt som det kommer ut en gas som skyddar svetsningen.

Pinnsvetsens elektrod har ett pulver packat runtom sig som smälter ihop och som bildar ett skyddande lager runt fogen, detta får man hacka bort efteråt och kallas för slagg.

Gängverktyg och gängfilar är saker som man behöver om man arbetar mycket med metall och maskiner. Det är inte ovanligt att man råkar dra sönder gängor som man får borra upp och gänga om eller med hjälp av gängfilar försöka reparera skadade gängor på något som har en ovanlig stigning.
Renoverar man äldre maskiner och fordon som är importerade från utlandet så är det inte ovanligt med stigningar som inte är så lätta att få tag på längre.
Gängverktyg och gängfilar köper man med fördel i satser så man får alla storlekar, man vet aldrig när en udda storlek dyker upp.
Komplettera gärna med verktyg för att mäta vilken stigning det är, detta kallas för gängtolkar och är små och behändiga.

Hylsnyckelsats eller spärrnyckelsats som det med kallas är ett väldigt populärt inslag i princip alla verksamheter. En välsorterad hylsnyckelsats innehåller tre uppsättningar av olika storlekar av spärrskaft med tillhörande hylsor.
Förutom detta så finns det förlängare och tillbehör samt omvandlare mellan dom olika storlekarna. Det finns även bits och en spärrskruvmejsel i dom mest välsorterade satserna.
En hylsnyckelsats tar förhållandevis mindre plats och har enligt många den större delen av verktyg som man behöver ha med sig.

Alla seriösa företag äger minst en sats hylsnycklar och det är inte en ovanlig syn hos hobbyverksamheter och garage.
Hylsorna går att få i olika kvaliteter där lite kraftigare hylsor används till mutterknackare.
Det finns hylsor med inbyggt moment som på något sätt visar att man har dragit åt tillräckligt hårt.

Hylsorna har standardiserade fattningar där den vanligaste storleken är ½” stor fyrkantig profil som hylsan passar på.
Tack vare denna standardisering så kan man använda och blanda fritt mellan olika märken och tillverkare.

Arbetar man ute på väg med att laga punkteringar och liknande så är det självklart att man  är utrustad med en 12V kompressor med en luftpåfyllare.
Man kan även använda luftdrivna verktyg som mutterknackare till denna typen av arbete. Kompletterar man detta med en stor tryckluftsvinda så man har bra räckvidd så är man klädd för dom flesta uppdrag oavsett om det är en traktor eller lastbil som behöver din service.

Tryckluft är för övrigt det mediet som är dyrast att använda, att komprimera luft tar tid och mycket energi, i gengäld så har man andra fördelar som att man har en hög effekt och livslängd på sina tryckluftsdrivna verktyg.

Har man i sitt företag byggt en tvätthall med hetvattentvätt så är en slangvinda vatten att föredra. I utrymmen där det är blött så utgör det en halkrisk om man inte rullar ihop slangen och riskerar att någon snavar på den.
Att tvätta med hett vatten är det allra bästa när man rengör ett fordon eller en maskin, det går snabbare och man behöver inte lika mycket rengöringsmedel när man använder hett vatten.
Har man dessutom sin dosering av rengöringsmedel i skumform så sparar man ytterligare på kostnaderna eftersom detta innebär att det blir en mer effektivare rengöring.

Det är inte bara att bygga en tvätthall utan man måste ansöka om tillstånd hos den lokala miljöförvaltningen som kommer vilja göra regelbundna kontroller.
En tvätthall måste ha fungerande oljeseparerare och en vattenfiltrering som tar bort så mycket av alla partiklar och kemikalier som möjligt.
Vissa typer av tvätthallar återanvänder vattnet så att man minskar bruket av vatten.

Företag som har egna tvätthallar sparar mer på miljön och sin tid, där alla vet att tid innebär pengar i dom allra flesta fallen.
Kör man dessutom runt i nytvättade fordon så anses detta som ett gott tecken för potentiella kunder eftersom dom blir gott inställda gentemot företaget.
Rena bilar innebär dessutom att livslängden och andrahandsvärdet ökar genom att man minskar risken för rostskador.

Ultraljudstvättar är något som många seriösa företag har där man på ett enkelt sätt kan rengöra både verktyg och delar utan att lägga ner tiden på en massa skrubbande.
En ultraljudstvätt innebär att man sänker ner det man vill rengöra i en korg i en rengöringsvätska. Ultraljudstvätten släpper ut vibrationer i vätskan som bildar små mikroskopiska bubblor vilka imploderar. Denna processen motsvarar mekaniskt skrubbande fast är mycket mer skonsammare mot saken man rengör.
Dessa tvättar finns i olika storlekar och förväxlas ibland med smådelstvättar som  är ett kar med vätska som man cirkulerar genom munstycken.

Rengöringsvätskan kan vara allt ifrån vatten, kristallolja och avfettningsmedel.
Avfettningsmedel är det vanligaste som dom flesta använder till sin rengöring men beroende på vad som ska rengöras så skiljer detta sig mellan företag.
Ultraljudstvättar är vanliga inom många olika sorters av verksamheter bland annat verksamheter som har behov av sterila verktyg.
Det kan vara tatuerare som vill sterilisera sina nålar eller en veterinär som behöver steriliserade tänger och skalpeller.
Optiker använder sig även utav ultraljudstvätt eftersom det rengör glasen skonsamt.

Det är viktigt att skydda sina saker mot väder och vind, det gör man oftast lättast med en presenning. En presenning sätter man öljetter på med en öljettång så att man kan fästa presenningen med rep. Vanligast så använder man dessa presenningar på släp men man kan använda detta till en stor varietet av saker som man vill täcka över.
Ska man tillverka kapell till båtar och lastbilar så är en öljettång något som man behöver införskaffa till sitt företag. Öljetter finns i många olika storlekar och varianter så det kan vara så att man behöver flera olika sorters tänger för att täcka behoven.

O vad du än gör, glöm inte att ta med dig din gummihammare.